‘Weerbaarheid’ en ‘wendbaarheid’ zijn twee termen die me te binnen schieten wanneer ik terugdenk aan het afgelopen jaar. En – niet geheel toevallig – zijn dit ooktwee van de belangrijkste karakteristieken die de toekomstbestendigheid van het bedrijfsleven bepalen. 

En dat ik hier niet alleen in sta, blijkt wel wanneer ik kijk naar de uitkomsten van het terugkerende onderzoek ‘Finance on a Mission’, waar wij met Agium ieder jaar een belangrijke bijdrage aan mogen leveren. Hoe staat het eigenlijk met de transformatie binnen finance?

Met ‘transformatie’ denken we al snel aan digitale vergezichten, zoals Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML). Maar het afgelopen jaar heeft wel laten zien dat de menselijke factor hierin een rol speelt die minimaal gelijkwaardig is aan die van het technologische aspect.

Finance veel meer in het hart van organisaties

Er is eigenlijk geen enkel maatschappelijk en zakelijk aspect dat níét door COVID-19 is beïnvloed. En precies dat gegeven, heeft ervoor gezorgd dat finance zich anno 2021 nog meer in het hart van organisaties terugvindt.

Wil je als bedrijf, als multidisciplinair team, vooruitkijken? Dan kún je simpelweg niet om finance heen. Of we het nu hebben over de korte termijn, in de vorm van cashflowmanagement, of over de lange termijn, met behulp van bijvoorbeeld scenario-analyses.

Let’s face it: hoe de nabije toekomst er precies uitziet, blijft voor iedereen vooralsnog koffiedik kijken. Maar de combinatie van finance en data biedt wel houvast in het nemen van beslissingen en het inzetten van een koers. Die je, met behulp van diezelfde combinatie, ook weer kunt wijzigen. Wendbaarheid dus: daar is ‘ie weer.

Soft skills in finance cruciaal

En juist de centrale rol van finance maakt dat financieel professionals meer dan ooit over de juiste soft skills moeten beschikken. Zakelijke besluiten zijn een synergie van allerlei principes: finance en data, maar ook bijvoorbeeld IT.

Wil je de organisatie verder helpen? Dan moet je kunnen samenwerken. Breng je expertise als finance professional in, maar wees vooral ook bereid om vanuit een ander perspectief naar businessvraagstukken te kijken. Juist dát vermogen maakt je als financieel professional waardevol en als bedrijf weerbaar én wendbaar.

Finance zit steeds vaker in het hart van de besluitvorming: laten we nu vooral doorpakken! Niet terugveren naar de bedrijfssilo’s van weleer: onze betrokkenheid kan nog véél groter.

Hoe zie jij dit? Laat me het gerust weten!

Be the change!