De afgelopen jaren heb ik veel discussies georganiseerd en meegemaakt als het gaat om de ontwikkeling van de Finance Functie en het profiel van de CFO. Onlangs kwam het ‘CFO van de toekomst’ profiel van de VRC uit en kwam ik een paper tegen van een headhunter over hetzelfde onderwerp. Lees je mee over wat mij opvalt?

Wat doet de CEO nog tegenwoordig? 

Wat mij steeds meer opvalt -en waar ik als niet finance professional mijn vraagtekens bij heb- is dat het profiel maar breder en breder lijkt te worden. Onlangs in een discussie met een aantal CFO's stelde ik ook gekscherend de vraag: "Wat doet de CEO nog tegenwoordig?"
Misschien moet de CEO risk management gaan doen, want deze kwam niet meer terug in het profiel…

Als CFO moet je een leider zijn, een navigator of business partner, verbinder, change agent, driver for change, digital savvy, beheerder van alle data, etc. Recentelijk op een event sprak een hoogleraar Accounting hier ook over. Finance gaat meer en meer doen, maar... wat gaan we minder doen? Dit kan niet doorgaan zo: er moeten ook zaken afvallen. Hierna stelde deze hoogleraar echter doodleuk dat de Finance Functie ook een grotere rol in ESG-rapportage moet gaan spelen. Wat er minder gedaan kon worden, werd niet gezegd.

Uiteraard is het zo dat door automatisering er steeds meer van het  traditionele ‘finance werk’ verdwijnt en er tijd vrij gemaakt wordt voor andere zaken. Overigens lijkt mij hier ook een gevaar te zitten. Een partner van één van de big four uitte onlangs zijn zorgen. Hij ziet minder en minder financials die echt verstand hebben van boekhouden, wat toch de basis is. Binnen grote ERP trajecten of IPO's heb je deze deskundigheid toch nodig, maar we leiden ze niet meer op. Het is uiteraard ook niet sexy meer om niet die verbinder, communicator en sparringspartner van de business te zijn. Dat is toch de ‘leuke’ kant van het vakgebied, als je de buitenwereld mag geloven. Overigens vraag ik mij ook af wat gaan we doen met de mensen die juist het ‘traditionele’ werk leuk vinden en het ‘sexy’ werk juist niet leuk vinden?

Schoenmaker blijf bij je leest

Bestaat het risico dat de Finance Functie zo niet meer de basis van het vak beheert? Wordt het profiel van de CFO en wat er van de Finance Functie wordt verwacht, niet te breed? En is het oude gezegde ‘schoenmaker blijf bij je leest’ niet van toepassing? Is het meest belangrijke niet dat de financiële functie zorgt voor een gedegen financiële huishouding, die snapt wat de financiële implicaties van beslissingen op de korte en lange termijn zijn? Die uiteraard wel de business uitdaagt en inzicht biedt, maar wel heel duidelijk vanuit een financieel perspectief? 

Het lijkt mij allemaal erg veel te worden voor de CFO en de Finance Functie. De vraag die dan ook bij mij opkomt is: gaan de CFO en de Finance Functie dit allemaal waar kunnen maken? Op welke manier dan? Durven CFO’s mij dit uit te leggen? Hierover ga ik komend jaar een aantal boeiende gesprekken voeren - hopelijk ook met jou. Ik ben heel benieuwd hoe jij hier tegenaan kijkt!

Spreken we elkaar binnenkort?