Marlous begeleidt organisaties graag bij diverse projecten en ontwikkelingen. Denk aan het implementeren van systemen en het vergroten van inzicht in bedrijfsprocessen. Zij is sterk in procesmatig en conceptueel denken en het vereenvoudigen en begrijpelijk maken van complexe materie. Marlous wordt door haar opdrachtgevers gewaardeerd om de kwaliteit van haar werk, haar betrokkenheid en kritische vragen en de wijze waarop zij contact legt met en samenwerkt met diverse partijen. Daarbij hecht Marlous veel waarde aan het nakomen van haar afspraken. Marlous haalt ook veel voldoening uit haar bijdrage aan de verdere ontwikkeling van Agium. Zij is daarin actief met het coachen van collega's, ontwikkelen van een Lean-Game en het opzetten van de business consultancy tak.
Marlous, ik wil graag starten met een – al zeg ik het zelf - sterke vraag. Welke vragen zou jij aan een Agium’er stellen als je zelf geen Agium’er was?

Dan ga ik deze vraag ook zo sterk mogelijk antwoorden. Mijn vraag zou zijn; Waarom voel jij je verbonden met Agium?

Waarom voel jij je verbonden met Agium?

Ik voel me verbonden, doordat mijn input gevraagd wordt en mijn initiatieven gestimuleerd en gewaardeerd worden. Zo heb ik het Funmanagementteam binnen Agium op mogen zetten, heb ik met een collega de Agium Lean Game ontwikkeld en heb ik de ruimte gekregen om het Business Consultancy trainingsprogramma op te starten en vorm te geven.

Daarnaast ben ik mentor van een aantal junior collega's, word ik geïnterviewd door stagiairs, lever ik input voor de website, maak ik deel uit van de kennisgroep Continuous Improvement en zo kan ik nog wel even door gaan. Dat lijkt misschien wat veel en natuurlijk wordt niet van je verlangd dat je je op zoveel fronten inzet, maar ik krijg er energie van dus ik ben blij dat het kan!
Een multi-talent kun je wel zeggen, als ik dit nu zo chronologisch aanhoor. Vanuit Agium geloven we ook, in alles wat we doen, dat het bijdraagt aan het realiseren van ambities van mensen en door impact te maken op levens van mensen. Ieder met zijn eigen unieke talent. Hoe manage jij je talent en hoe blijf je geïnspireerd?

Ik blijf me ontwikkelen door soms uit mijn comfortzone te stappen en uitdagingen aan te gaan. Ik blijf geïnspireerd door nieuwe inzichten. Die haal ik bijvoorbeeld uit de door Agium verzorgde trainingen, presentaties en gesprekken. Soms liggen de inzichten eigenlijk heel erg voor de hand en geven ze me een ‘ja, logisch, waarom heb ik dat zelf niet eerder bedacht’-gevoel. En soms zijn de inzichten juist heel erg out-of-the-box, echte eyeopeners.

Inspiratie en nieuwe inzichten doe ik ook op tijdens mijn vakanties. Door andere culturen te ontdekken en mijn vaste patronen los te laten, waardoor er meer ruimte voor ideeën ontstaat.

Leuk dat je over cultuur begint; daar gaat namelijk mijn volgende vraag over. Hoe zie jij Agium als organisatie? En jouw eigen rol hierin?

Ik zie Agium als een organisatie die hoge kwaliteit levert. Dat zie ik terug op veel gebieden; de organisatie is erg betrokken bij de medewerkers, de medewerkers worden goed gefaciliteerd in de ontwikkeling en er is aandacht voor vitaliteit en balans tussen werk en privé, zodat je optimaal kunt presteren.

Er wordt veel waarde gehecht aan reflectie en feedback om de kwaliteit hoog te houden. In combinatie met een goede selectie van nieuwe medewerkers zorgt dit voor veel tevreden opdrachtgevers. En Agium is vooruitstrevend en innovatief, zodat we ook in de toekomst voorop kunnen blijven lopen.

Je benoemt al een aantal elementen die we vanuit de Agium Tribe gedachten naleven. Het ontwikkelen van persoonlijke kwaliteiten, talenten en persoonlijke ambities. Met dit gezegd hebbende: hoe zal 2020 eruit zien voor Agium?

In 2020 gaat Agium de doelen van de ‘foto van de toekomst’ realiseren. Dit is een ambitieus drie-jarenplan waar iedereen binnen Agium zijn of haar steentje aan bijdraagt. Agium zal in 2020 een nog bekendere speler in de markt zijn. Een gezonde en professionele organisatie die beschikt over de beste professionals.

Wat zijn de laatste trends binnen jouw vakgebied?

Als business consultant richt ik mij met name op procesoptimalisatie. Dat gaat vaak gepaard met digitalisering. Ik vind Lean en Agile hele mooie concepten om op dit gebied toe te passen.

Hoe ziet je werkdag, als Business Consultant, eruit?

Mijn werkdag ziet er nooit hetzelfde uit en dat zou ik ook niet willen! Ik vind het heel fijn dat de meeste organisaties flexibele werktijden hanteren. Zo kan ik de ene dag langer doorwerken en de andere dag eerder naar huis. Wat ik zoal doe als ik aan het werk ben; het liefst werk ik met veel verschillende mensen samen, bijvoorbeeld om erachter te komen hoe iets in elkaar zit en waarom dat zo gaat, om ideeën uit te wisselen of om beslissingen te nemen.

Dit leg ik vaak ook vast, om terug te kunnen lezen en om er zeker van te zijn dat we elkaar goed begrepen hebben. Ik maak procesbeschrijvingen en handleidingen, schakel met leveranciers van systemen, verzamel data, test de inrichting van een pakket, houd alle betrokkenen op de hoogte van de voortgang van een project en geef training en ondersteuning.

Wat zijn je drijfveren hierin?

Eigenlijk streef ik continu naar verbetering. Dat kan door processen te vereenvoudigen, maar bijvoorbeeld ook door simpelweg duidelijkheid te scheppen. Mijn doel is uiteindelijk werkzaamheden leuker en interessanter te maken.

Wat zijn de belangrijkste factoren hierin?

Voor mij is het heel belangrijk om goed te luisteren naar de behoeften en om alle betrokken goed geïnformeerd te houden. Daarnaast kijk ik ook naar het grotere geheel; een verbetering van het ene proces kan nadelige gevolgen hebben voor andere processen. Daar moet natuurlijk goed rekening mee gehouden worden.

Wat is tot nu toe het grootste probleem waar je tegenaan bent gelopen? En het grootste succes?

Een probleem wat ik heb ervaren bij implementaties van systemen is dat leveranciers te mooie plaatjes schetsen. Uiteindelijk blijkt de gewenste functionaliteit soms toch niet beschikbaar of komen er extra kosten aan te pas. Dit kan gepaard gaan met stevige discussies. Om tot een compromis te komen, helpt het een aantal opties in kaart te brengen, zoals een tijdelijke work around. In goed overleg wordt vervolgens bepaald hoe we verder gaan.

Een groot succes vond ik het ombuigen van weerstand in enthousiasme. De medewerkers van een bepaalde organisatie waren erg ontevreden over een recente implementatie. Zij waren daardoor erg sceptisch. Door de leerpunten te gebruiken, is deze implementatie goed geslaagd; men is nu positief en tevreden.

Op welke resultaten mik je?

De ondersteunende taken moeten zo eenvoudig mogelijk worden, zodat men zich kan richten op dat wat echt belangrijk is voor de organisatie. Een systeem moet voldoen aan de behoefte en het is fijn als het daarnaast nog een aantal extra’s biedt. Maar het belangrijkste resultaat is dat de medewerkers een nieuw systeem omarmen.

Wat levert het op voor je vak? En voor Agium?

Binnen Agium kan ik mijn kennis en ervaring delen met collega’s. Daarnaast is het fijn dat tevreden opdrachtgevers Agium opnieuw weten te vinden en aanbevelen.

Wat biedt Agium jou?

Afwisseling, uitdaging, ontwikkeling, ruimte voor initiatief, waardering, leuke collega’s en een thuisgevoel.

Hoe zou je de sfeer binnen Agium omschrijven?

Ondanks dat we veelal op verschillende locaties werken en elkaar dus niet dagelijks zien is er altijd een energieke, bruisende sfeer tijdens bijeenkomsten en op kantoor. Collega’s zijn heel betrokken, sociaal en geïnteresseerd. De activiteiten, feestjes en trips bieden ook goede gelegenheid om een band met elkaar op te bouwen.

En wat vind je van de opleidings- en groeimogelijkheden?

Ontwikkelingsmogelijkheden zijn er ruimschoots. Intern is er veel begeleiding in de vorm van ambitiemanagers, mentoren en intervisies. Ook externe opleidingen worden volop aangeboden en gevolgd. Wat ik daarbij bijzonder vind, is dat er naast inhoudelijke training veel aandacht is voor soft skills en persoonlijke ontwikkeling.

Waar ben je trots op als werknemer van Agium?

De kwaliteit, de groei en de vooruitstrevendheid.

Waarin is Agium onderscheidend?

Voor mij is Agium onderscheidend door de grote betrokkenheid, de professionaliteit, de ontwikkelingsmogelijkheden en de gedrevenheid.

Welke collega van je zie je graag in een volgende rubriek? En wat moet er zeker besproken worden?

Ik geef het stokje graag door aan Maaike Hooijmans. Ik ben benieuwd naar de belangrijkste persoonlijke ontwikkeling die zij heeft ervaren in haar Agium-loopbaan.