Als Associate geniet je de voordelen van het werknemerschap en de vrijheden van een ondernemer. Maar hoe wordt dat ervaren in de praktijk?

We spreken dit keer met René Preenen. René is in juni 2017 bij Agium als Business Specialist in dienst gekomen.

René, weet jij nog waarom heb je anderhalf jaar geleden voor Agium hebt gekozen?

Zeker! Na een jarenlang vast dienstverband bij ABN AMRO had ik eind 2016 besloten dat ik wat anders wilde. Het liefst ook buiten de financiële sector. Met mijn ervaring in Finance, Lean en projecten, kwam ik in gesprek met Claudia van Schalkwijk en bleek Agium een hele mooie match. Ik had al wel nagedacht om als ZZP’er aan de slag te gaan, maar ik wilde een omgeving waar ik met collega’s kon optrekken, waarbij we elkaars kennis en kunde kunnen benutten. Tijdens het gesprek met Claudia kwam er een ‘hulpvraag’ binnen in de toenmalige groepsapp. Toen wist ik direct dat ik bij Agium aan het goede adres was: hulp vragen werd als volkomen normaal gezien!

Was het hebben van collega's met wie je kennis kon delen en hulp kon vragen, de enige reden?

Nee, zeker niet. Voornaamste andere punt is dat Agium mijn ambitie om buiten de financiële sector aan de slag te willen heel realistisch antwoordde: “stap-voor-stap”. Na 20 jaar ABN AMRO snapte ik dat wel. Maar uit alles bleek dat Agium mij zeker wilde helpen deze stappen te maken. En dat bleek sneller te gaan dan gedacht: mijn eerste opdracht was bij Dunamare Onderwijsgroep!

Naast collega’s/kennisdelen en hulp door de afdeling Sales & én de juiste coaching was er voor mij trouwens nog een derde belangrijke punt: het rekenmodel.

Het rekenmodel? Leg eens uit, wat bedoel je hiermee?

Het mooie van Business Specialist vind ik het ‘gedeelde lusten, gedeelde lasten’-model. Als je ZZP’er wordt, dan kan het je een periode financieel erg mee zitten. Maar als je opdracht net in november eindigt, kan je wel eens 2 maanden zonder werk en dus inkomen zitten. Het mooie van het rekenmodel bij Agium is dat in mindere tijden, Agium je verzekert van een basissalaris.

Hier wordt je niet rijk van, maar het helpt je wel een periode zonder opdrachten te overbruggen. Als je verdient aan een opdracht, krijgt Agium daar natuurlijk weer zijn deel van: als vergoeding voor dat basissalaris maar ook als vergoeding voor bijvoorbeeld de inzet van ‘sales’. Het mooie hierbij is dan weer dat als ik meer verdien dan ik bij indiensttreding aan uurtarief en declarabele uren heb afgesproken, ik procentueel hier meer aan over hou.

En als ik mijn eigen opdracht werf, zie ik dat procentueel ook goed in mijn salaris terug. ‘Gedeelde lusten, gedeelde lasten’ dus, maar zeker ook een ‘win – win’!

Okay, nu weten we waarom je in dienst bent gegaan. Hoe bevalt het nu, na 1,5 jaar?

Erg goed! Ik ben van opdracht naar opdracht gegaan. Eerst een fantastisch project bij Dunamare en na afloop daarvan ben ik direct bij ING aan de slag gegaan.

Hé, ING?! Je wilde toch juist buiten de financiële sector aan de slag?

Dat klopt. Maar het accountmanagement wist ook wat mijn andere wensen waren: sowieso veranderingen (projecten, lean), graag gecombineerd met mijn wens eens in een agile omgeving te werken en helemaal graag met ‘een vleugje buitenland’. In de opdracht bij ING kwam dit allemaal terug: de opdracht heeft te maken van het Agile werken van de IT afdelingen in het buitenland. Afgelopen maanden heb ik zo ongeveer alle Europese ING-landen mogen bezoeken.

Dat klinkt goed, wat leuk! En hoe bevallen je collega's van Agium eigenlijk?

Nou, dat was even wennen in het begin. Met mijn 47 jaar voel ik me zeker nog niet oud, maar toen ik met het eerste bedrijfsuitje meeging – een survival run over obstakels heen en door modderige sloten – viel het me op hoe soepel mijn collega’s dit deden. Boordevol energie zijn ze! Die energie maakt Agium heel dynamisch. Er is hier een heel open sfeer. Door het werken op locatie van de opdrachtgever, zie je elkaar niet dagelijks. Maar er wordt door events en borrels voor gezorgd dat je elkaar vaak genoeg ziet, dat je makkelijk contact met elkaar kan maken. Er is trouwens nog iets wat me altijd opvalt: wat een supersportieve collega’s ik heb. Er is nu een Agium runcircuit, er wordt ‘gespind’ voor het goede doel en op kantoor wordt er zelfs fanatiek ‘touw-getrokken’!

Allemaal mooie dingen dus. Heb je eigenlijk nog mindere dingen meegemaakt?

Voor mezelf moest ik bij het aflopen van mijn eerste opdracht wel even wennen. Ik merkte dat ik best wel zenuwachtig was om ‘tussen twee opdrachten’ te komen en dus dan ook terug te vallen in mijn salaris. Uiteindelijk is dit dus niet gebeurd. Wel raad ik (toekomstig) nieuwe collega’s altijd aan om te zorgen dat ze zelf een potje geld achter de hand hebben, voor het geval het hen wel gaat gebeuren.

En wat ik nieuwe collega’s ook altijd zeg, is dat ze goed rekening moeten houden met dat Agium een echt ‘groeibedrijf’ is. In zo’n drie jaar tijd ruim verdriedubbeld naar 180 collega’s betekent dat interne processen niet allemaal even soepel verlopen. Het mooie is echter dat er hier nu veel aandacht voor is. Afgelopen maand hebben een collega en ik nog met één van de directieleden, Robbert van Adrichem, en met recruiter Farida Heezen gesproken over de verbeteringen in deze werkvorm die al worden doorgevoerd en die nog mogelijk zijn.

Ik heb het idee dat we nog veel langer kunnen doorpraten, zo enthousiast kom je over. Voor een blog is het al een behoorlijk lang verhaal geworden, dus nog één afsluitende vraag: nog leuke dingen bij Agium voor de boeg?

Heb je nog een half uurtje?  Ja, te veel om op te noemen. Vooruit, heel kort dan…

Omdat we onze doelstellingen vorig jaar hebben bereikt, zijn we met het hele bedrijf naar New York geweest. Daarnaast start ik met mijn collega-werkondernemers een intensieve cursus, met veel coaching. Hier kijk ik erg naar uit: een spiegel op mezelf heeft me altijd veel gebracht. En last but not least haal ik altijd veel lol en leerplezier uit de bijeenkomsten met een clubje collega’s die hun hart hebben verpand aan ‘Lean’ – ik kan niet wachten tot we weer bij elkaar komen om ervaringen uit te wisselen!