Een robot in je inbox, best handig met een vleugje AI.

Email is vaak lastig om te verwerken, omdat het redelijk ongestructureerd is. De echte e-mailtijgers weten inmiddels de Outlook regels/acties los te laten op bepaalde afzenders of onderwerpen. Maar daar blijft het wel bij qua digitale hulpmiddelen, of toch niet?

De volgende stap op dit gebied is zeker de analyse van tekst met behulp van AI waardoor veel meer mogelijk is. Met deze techniek kunnen mails worden gecategoriseerd op onderwerp en kan gestructureerde informatie uit de tekst worden gedestilleerd.

Google, Amazon en Microsoft bieden diverse standaard analyses aan, helaas nog niet voor ons taalgebied. Iets zelf maken met gratis open source software ligt dan voor de hand. Tim Bekema heeft voor ons onderzocht hoe we tekst analysis AI met behulp van Python kunnen implementeren en koppelen met een in UiPath gebouwde robot. De robot van Tim weet met 91% zekerheid of een bericht spam is of niet, een tekstboek voorbeeld dat laat zien hoe tekstclassificatie in zijn werk gaat.

Text Analysis

“Text analysis” is een AI toepassing waar door veel mensen aan wordt gewerkt. Hier zijn ook veel Tutorials en bibliotheken met code beschikbaar. Natuurlijk vereist de toepassing ervan zowel programmeerkennis als kennis van statistiek. Echte rocket science is het niet meer. Iets bruikbaars maken daarentegen dat in de praktijk wat nuttigs oplevert is weer een ander verhaal.

Net als alle data analytics uitdagingen, vergt het maken van een goed model een iteratief proces. Bestaande uit data verzamelen, analyseren, modellen bouwen en testen. Net zo lang tot het werkt.

En zelfs dan blijft er een rest categorie over. Er zijn nou eenmaal altijd berichten waar een AI model geen chocola van kan maken.

Wij zien veel in de toepassing van deze technieken, met name daar waar grote hoeveelheden mail moeten worden verwerkt. Ook voor dit soort oplossingen, geldt dat je wel een businesscase moet hebben, want hoewel je veel kunt realiseren met open source software, een werkende tekstanalyse oplossing neerzetten is een flinke klus.

Meer weten over robotiseren?