Ambitie reis

´Ik ga op reis en neem mee…, mijn talent´

Waar sta je over drie, vijf of zelfs tien jaar? Dat is best lastig om te bepalen. In elke fase van je leven of carrière is het een vraag waar mensen vaak het antwoord niet op weten. Eigenlijk is het te vergelijken met een ontdekkingsreis. Een ontdekkingsreis niet zozeer naar een einddoel, maar veel meer een ontdekking van wat je altijd al bij je draagt, namelijk je talent. Daar begint het allemaal mee.
Vanuit mijn rol – als directeur – binnen Agium, maar ook privé als vader, is het fijn als je mensen in deze reis mag begeleiden. Dit leidt tot mooie inzichten welke ik graag met je deel, wellicht helpt het jou tijdens je reis, in het realiseren van je ambities.

Korte anekdote

“Pap, we doen een spel en vinden het leuk als jij ook meedoet”. Tijdens een vriendenweekend in de buurt van Venray leek het ons leuk om met de ‘oudere’ kinderen een dropping te organiseren. Rond het avond uur, waarop het begon te schemeren, werden we op vijf kilometer van ons verblijfadres, een woonboerderij, aan de rand van een bos gedropt. Drie vaders met acht kinderen. Zingend en fluitend met enig opportunisme begonnen we aan de wandeling terug naar ons basecamp. Die wandeling zou weleens de hele nacht kunnen duren..
Met goede moed besloten de kinderen, althans degene die het leiderschap op zich nam, om de route door het bos te kiezen. Dat ging best goed, totdat hevig geritsel de gemoederen tot flinke onrust bracht en er angstvallig naar handen van de vaders werd gezocht ter geruststelling. De route door het bos was best uitdagend.
De richting bepalen in een landschap wat ook nog eens steeds donkerder wordt, is best moeilijk. Een van de kinderen vond het wel een mooi experiment om achter een boom te stappen en was daarmee tijdelijk ‘kwijt’. Bijzonder om te zien wat daarvan de impact is.
Van flinke stress tot grote blijdschap en irritatie toen zij met een grote smile weer tevoorschijn kwam en met een brede glimlach uitriep : “grapje!”. De weg kwijt raken was daarentegen minder fijn. De paniek was duidelijk voelbaar. Ook de leiders wisten even niet goed hoe ze met de tranen van de collega padvinders om moesten gaan. Het was dan ook wel echt even zoeken…
Een donker bos, geen pad, en geen richting. Na flinke discussies tussen de padvinders schakelde de groep over naar de escalatie modus. “Pap, we zetten de joker in” riep onze jongste dochter en keek mij vragend aan. “Kun jij ons helpen?”. “Nou vooruit, het moet wel voor iedereen leuk blijven deze dropping”. Google Maps deed wonderen.
Na een kleine heroriëntatie herpakten de kinderen zich en vonden we de route terug naar het verblijfadres. Met een gevoel van opluchting vervolgden we onze wandeling. “Pap, ik ga op reis en neem mee, mijn schoenen”, nu jij. “Ik ga op reis en neem mee, mijn schoenen en mijn kompas”. “Jah, dat is lekker makkelijk, dan weet je met een dropping precies waar je naartoe moet” zei een van de kleine padvinders. Maar is dat wel zo?

Richtingaanwijzer

Een kompas geeft vooral richting, richting om met je creativiteit en talent een route te kiezen. Een route die je leidt naar waar je heen wilt. Vergelijkbaar met het stellen van een ambitie. Een ambitie vaststellen kun je vergelijken met een dropping. Ergens weet je wel waar je heen moet, maar je echte ambitie vaststellen kan best lastig zijn.
Ik spreek vaak professionals die vragen of ik ze kan helpen bij het vaststellen van hun ambitie.. Uiteraard kan dat, echter je eigen talent kan daarbij veel beter helpen. Talent wil zich namelijk altijd ontwikkelen. als dat aansluit bij je ambitie is er sprake van een geweldige energie. Soms lukt dat erg goed en soms verdwaal je. Mijn drijfveer is om mensen daarin te helpen.
Stel je doel, volg je route, verdwaal en stuur weer bij. Gebruik vooral je talent om je route te vervolgen en je doel te behalen. You are not lost, you are here…

Neem contact met ons op


Meer informatie?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze medewerkers.