De financial van de toekomst zet je centraal

De financial van de toekomst zet je centraal

”De financial van de toekomst vorm je niet langs een meetlat, maar zet je centraal”

Ik loop inmiddels alweer ruim twintig jaar mee op het snijvlak van detachering en Finance & Control. In die twee decennia heb ik allerlei generaties voorbij zien komen. X, Y én Z. Gaandeweg namen we afscheid van de gebruikelijke, ‘blauwe’, dertien-in-een-dozijn financial. Wat ervoor in de plaats kwam? Een ontzettend dynamisch werkveld voor de professional, waarbinnen steeds meer van hem of haar wordt gevraagd. Op het gebied van kennis én van vaardigheden.

Het contrast kan zowat niet groter zijn: het vooroordeel ‘saai’ dat vroeger nog weleens op finance werd geplakt, is getransformeerd in een torenhoog verwachtingspatroon. Het bedrijfsleven ziet finance professionals vandaag de dag als supermannen en -vrouwen, die vaardigheden en kennisgebieden vereenzelvigen die mijlenver uit elkaar leggen. Natuurlijk: er zijn uitzonderingen. Maar je kunt je in alle eerlijkheid afvragen hoe reëel het is dat dit alles zich in één persoon laat vertalen. En in hoeverre een financial energie krijgt van dit verwachtingspatroon.

Dat is namelijk wel het uitgangspunt wat ik er al meer dan twintig jaar op nahoud en waar ik me iedere dag vól voor inzet: ontwikkeling is ontzettend belangrijk, maar ik wil wel dat iemand dicht bij zichzelf blijft. De ene professional heeft wél iets met Business Intelligence, de ander niet. De ene is communicatief sterk en ambieert een managementfunctie, de ander vindt dashboards voor managementrapportages ontwikkelen en implementeren helemaal geweldig. All is fine.

Financekennis, communicatief vaardig én affiniteit met IT

De financial van de toekomst moet namelijk over finance-kennis beschikken, is communicatief ontzettend vaardig én heeft affiniteit met (of in ieder geval voldoende kennis van) IT.

Eenvoudig opgesomd, maar dat zijn – althans in mijn ogen – wel ontzettend uiteenlopende vaardigheden!

Ik ben de toekomst

Mijn drijfveer: de financial vanuit diens eigen talent in beweging brengen

Iedereen heeft een uniek talent: ik wil de finance professional vanuit dat unieke talent in beweging laten komen en zelf met zijn of haar ontwikkeling aan de slag laten gaan. Als Agium staan we klaar om samen met deze financials op pad te gaan en hen onderweg te faciliteren en – bovenal! – te begeleiden. Je kunt immers zoveel afslagen nemen tegenwoordig. Wat is de volgende logische stap om te zetten, richting jouw stip op de horizon?

Dit klinkt misschien soft, maar het tegendeel is waar. Sterker nog: juist daarom ben ik na twintig jaar nog altijd actief binnen Finance & Control. Ik zie namelijk dagelijks in de praktijk dat deze focus op persoonlijke ontwikkeling ontzettend veel rendement oplevert. Zowel voor de financials als de organisaties waarbinnen zij actief zijn.

Ik wil hier onderdeel van zijn

Zo vormen we de financial van de toekomst

Doordat wij de ontwikkeling van onze mensen als uitgangspunt nemen binnen Agium,kunnen onze professionals niet alleen nú de CFO ontzorgen, maar zijn we ook in staat om met onze klanten mee te evolueren. En durven we ook onze blik verder vooruit te werpen, richting de financials van de toekomst. Wellicht die superman of -vrouw waar ik het eerder over had, maar hoe dan ook een professional die – vanuit zijn of haar talent – steeds in beweging is. En de toekomst van finance daarmee verder concreet vormgeeft.

Ontwikkeling insteken op basis van harde competenties is wat mij betreft dus passé; dat zijn voorwaarden waar ál onze financials over beschikken. Juist wie je bent en wat je drijft vormen in mijn ogen je onderscheidend vermogen en daarmee de basis van je professionele ontwikkeling.

Eens, of juist niet? Ik hoor graag van je!

Meer weten?

Neem contact op met onze Directeur Mens & Ontwikkeling Cindy Smeele.

Meer informatie?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze medewerkers.